Park Guell



Nalazi se na brdu Carmel en Gracia (Barcelona je cijela brežuljkasta i brdovita, što lijepo izgleda na razglednicama, no za pješačenje je ubitačno).

On line ulaznice možete kupiti na linku:


Zamišljen je zapravo kao kompleks vrtova ispresijecanih (ili povezanih) različitim građevinama (kuće, otkriveni platoi, natkriveni platoi...).


Gaudi ga je konstruirao i gradio od 1900. – 1914. (samo jedna napomena za one koji su dovoljno ambiciozni da pokušaju ovako srediti okoliš svoje vikendice; nije baš jednostavno napraviti bajkovit vrt, a financije ne treba ni spominjati,pa dozvole,privole ovo ono), a danas je pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske baštine.

O Gaudiju više na linku  O Gaudiju


Gaudi je u početku trebao urediti okoliš kuće koja Eusebiu Güellu nije donosila dobit i koji ju je na ovaj način htio učiniti ekonomski isplativom. 


Neuređeno zemljište oko kuće bilo je kamenito, s rijetkom vegetacijom i tek nekoliko stabala. Prednost terena bila je udaljenost od tvornica i čist zrak te predivan pogled. 



Güell je uz park namjeravao i na 60 trokutastih parcela sagraditi luksuzne kuće koje bi potom prodao. 
No, i interes kupaca je potpuno izostao, pa su izgrađene svega dvije kuće i uspio je prodati samo jednu., a drugu je ponudio samome Gaudiu koji je za kupnju potrošio svoju ušteđevinu i tu smjestio svoju obitelj 1906. godine.



Zanimljivo je da je u jednoj od njih živio 20 godina Gaudi a da je nije ni projektirao i u toj kući svoj dom danas ima muzej posvećen upravo njemu (www.casamuseugaudi.org). La Torre Rosa .


Gaudi je današnji park projektirao kao privatni vrt, a kasnije je prostor pretvoren u javni park (ili vrt, različiti izvori navode i jedno i drugo ime).

Radovi na parku su zaustavljeni 1914. godine, kada je zapravo Gaudi sve svoje napore usmjerio na gradnju Sagrada Familije.

Posjed je naposljetku prodan gradskim vlastima i 1926. godine otvoren kao javni park, što je ostao sve do danas.



Dio parka je slobodan za razgled, a za dio koji obuhvaća Gaudijeve zgrade potrebna je ulaznica. 
S obzirom da se radi o ograničenom prostoru, u park se svakog sata propuštaju samo brojčano strogo određene skupine posjetilja.




Naplaćuje se i ulaznica za posjet Gaudievoj kući La Torre Rosa u kojoj se može razgledati pokućstvo koje je dizajnirao Gaudi.



Inače, za one koji žele posjetiti ovu kuću i Sagradu, daje se ulaznice s popustom (korisna informacija za one koji planiraju uskoro krenuti)...
Također savjet, ukoliko želite izbjeći gužve i čekanja u redu, kupite ulaznice putem interneta za određeno vrijeme tijekom dana.
Mi smo ušli u park sa Barcelona press karticom bez problema i imali smo i što vidjeti.No o tome ću opširnije poslije.



Sve u parku Güell odiše mirom koji se očekuje od parkova. Zgrade koje stoje s obje strane ulaza svojim nadrealnim krovovima i tornjićima koji odišu dahom fantastike savršeno najavljuju ono što vas očekuje unutra.

Dio parka koji najviše zaokuplja pozornost posjetitelja velika terasa (djelimično natkrivena) koju okružuje kamena klupa u obliku morskog vala. Ako se uspnete do platoa iznad stubišta, odakle se pruža veličanstven pogled na park i velik dio grada, dočekat će vas zmijolika klupa, često zvana najduljom klupom na svijetu. 



Ako je suditi po Guinnessovoj knjizi rekorda, to ipak nije točno, iako bi titulu najdulje među klupama u parkovima vjerojatno i dalje odnijela s lakoćom. Gledajući je, lako biste pomislili da se radi o još jednom genijalnom Gaudijevom djelu, ali ovoga puta zasluge pripadaju njegovom suradniku Josepu Jujolu, s kojim je radio i na brojnim drugim poznatim djelima, poput Case Mila.



Dizajnirajući krivulju klupe, Gaudi se poslužio otiskom stražnjice koji je goli radnik ostavio nakon što je sjeo u neosušenu glinu (hm, nisam pronašla podatak je li Gaudi tražio radnika određene veličine delikatnog dijela tijela...). 



Radi se o doista neobičnom mjestu, pa biste pri ulasku mogli pomisliti da ste došli na snimanje nekakve zanimljive bajke. Tako će vas već na ulazu dočekati dvije kuće čiji oblik neodoljivo podsjeća na ilustracije iz popularnih slikovnica. Nakon njih slijedi velebno dvostrano stubište, na čijem se vrhu nalazi Hipostilna dvorana, prostor izvorno namijenjen tržnici, u kojem se nalazi čak 86 dorskih stupova.


Strop natkrivenog dijela terase je posebno zanimljiv zbog ukrasa od lomljene keramike i dijelova staklenih boca (ovako nešto bih voljela imati u stanu). Pojedini stropni ukrasi su zaštićeni mrežom zbog golubova; oni nezaštićeni su iskorišteni za gniježđenje...

 A među živopisnim stupovima možete guštati u etno glazbi i zvucima akustične gitare... Tu vlada posebna atmosfera puna mira i sreće...


Gaudi je u park ukomponirao mnogobrojne motive katalonskog nacionalizma i religijskog misticizma kao i elemente drevne poezije. Izvorno, posjetitelje parka dočekivalie su dvije mehaničke gazele u prirodnoj veličini (u srednjovjekovnoj poeziji one su simbol mladosti i ljubavi), ali tijekom rata im se gubi svaki trag. 



Puteve i ceste po parku također je projektirao Gaudi i to na način da svojim diskretnim oblikom prate padine brda i provlače se ispod arkada. Za njihovu konstrukciju korišteno je kamenje iz neposrednog okoliša da bi se što bolje uklopile ne narušavajući izgled prirode. 




Putevi djelimično prolaze ispod arkada i ako malo prolutate tamo, možete guštati u boleru...

Svojim opsesivnim uzimanjem motiva iz prirode i oponašanjem živog svijeta kamenim strukturama, Gaudi je postigao da njegove građevine djeluju kao sastavni dio okoliša. Promatrajući mnogobrojne nastambe tijekom svojih putovanja (od onih prapovijesnih zemunica pa do ultramodernih nebodera ), primijetio sam da građevine čistih linija i ravnih ploha uglavnom djeluju kao šaka u oko, dok se većina kompliciranih nadrealnih i pomalo kičastih zgrada prilično dobro stopi sa prirodnim okolišem i postane nerazdvojni dio njega. 



Naravno, ovo se ne odnosi na hiperosvijetljene šarene fasade poput onih sa bliještećih razglednica Las Vegasa; vrišteća svjetla se ne uklapaju nigdje...

Na stubištu se nalazi Zmajeva/Gušterova fontana. Kao i sve kod Gaudija, pomalo je neobična, pa je tako skulptura zmaja obložena tisućama šarenih komadića keramike i čini vrlo zanimljiv mozaik.


Taj mozaik je najpopularniji motiv parka je Zmaj, ali bez obzira na ime, meni je izgledao kao daždevnjak ili neki sličan gušter... Inače, ulični štandovi i suvenirnice nude umanjenu kopiju u obliku magneta, figurica, privjesaka, sličica, naljepnica... 



Uistinu je neizbježan motiv turističke ponude Barcelone...

Provjera dostupnosti i kupovina on line karata :

Share this: