Casa Batlló




Danas možete čitati i pogledati kako izgleda jedna od tri najzanimljive zgrade na Passeig de Gracia od kojih je jedna obnovljena po projektu Antonia Gaudia što se vidi po prepoznatljivom i izuzetnom izgledu koji imaju svi njegovi projekti.

Više o Gaudiju čitajte na linku o Gaudiju .

Pošto smo Casu Milu već pogledali više na Casa Mila ,pogledali smo i Park Guel

Pa počnimo sa slijedećom a to je Casa Batlló.

A pošto smo to sve uredno i lijepo prošetali i danju ali i noći, nekako mi se čini da je Casa Batllo ljepša u noćnom okružju.

Ono ima nešto ,ono.




Pa krenimo onda mi malo o njoj.

Zgrada je građena od 1904. do 1906. godine

Casa Batlló je izgrađena 1877. godine za obitelj iz srednje klase, a tijekom 1905. – 1907. godine, Gaudi i Josep Maria Jujol napravili su projekt za njenu obnovu. Većinom ju je preuredio sam Gaudí u svom ekstremnom osobnom stilu. Što se i danas vidi. Kući je obnovio fasadu, interijer, ali i namještaj.

Salvador Dalí je nazvao njegovu fasadu: "snažan i besmislen sjaj raznobojnog mozaika koji isijava iz neobičnih vodenih oblika.


A zapravo toranj s križnim cvijetom simbolično predstavlja svetog Jurja, zaštitnika Barcelone, koji ubija zmaja (simbol kraljevske Španjolske) prikazanog krljuštima krovnog crijepa, dok su balkoni oblikovani kao lubanje njegovih žrtava, a stupovi njihove kosti.

Nalazi se u dijelu grada znanom kao "Jabuka nesklada" (katalonski: Manzana de la discordia) jer je prepuna primjera katalonske modernističke arhitekture (Art Nouveau).

Kako "manzana" znači i "jabuka", ali i "stambena četvrt", radi se zapravo i o igri riječi.

Lokalni naziv zgrade je Casa del Ossos (Kuća kostiju) i njena fasada ima u sebi nešto kostursko u balkonskim potpornjima i lukovima. One već spomenute lubanje.



Takvom izgledu doprinosi i činjenica da na cijeloj zgradi ne postoji ni jedna jedina ravna površina što je posebno naglašeno na fasadi prizemlja koja je išarana nepravilnim ovalnim prozorima u kamenu isklesanom poput vala.

Teško je dobro opisati tekući izgled, teško je i zamisliti zgradu koja djeluje kao tok rijeke; na slikama to možete vidjeti...



U Gaudievom stilu, velik dio fasade je pokriven mozaicima lomljenih keramičkih pločica (ono kao, čovjek je popločavao podove, šeprtljavo porazbijao gomilu pločica, pa da se ne baci...) koji se prelijevaju od zlatnonarančaste do plavozelenih nijansi.



Krov je zaobljen pa podsjeća na leđa zmaja ili dinosaura. Postoji teorija po kojoj zaobljeno pročelje s lijeve strane koje na vrhu završava izdignutom kupolom i križem, predstavlja mač katalonskog zaštitnika zaboden u zmajeva leđa.



Na kraju priče o fluidnoj kući, moram se osvrnuti na poteškoće prilikom fotografiranja cijele fasade zbog nemogućnosti da se odmaknem dovoljno daleko; pomogao bih svakako širokokutni objektiv koji je u Hotelu ostao, pa se morate zadovoljiti samo fotografijama mnogobrojnih detalja sa teleobjektivom...


Treba napomenuti da je ulaz 23,50 EU a za djecu 20,50 EU, puno ili malo procijenite sami.No svakako treba ju pogledati bar iz vana a unutra je neka druga priča i neki drugi doživljaj.

Pa svakak preporučam posjetu.A i prethodnu on line kupovinu karata da ne morate čekati.

Dakle, vidjeli ste barem donekle kako treba graditi, pa sad krenite u akciju stvaranja svojih bar šeststotinjak kvadrata za svakog člana obitelji. Samo da ipak pripazite uskoro je porez na sve to.

I da mali savjet, ako žbuku nabacate kuhačom, dobit ćete grbe i obline, čista apstrakcija.

A ako u sve to pozabadate dna razbijenih staklenih boca, svjetlosni efekt će biti čudesan.

Obiđite prodavaonice građevinskog materijala, pokupujte oštećene pločice za trećinu cijene i ostatke različitih boja pa lijepite, nabacujte, bez smisla i reda...

I eto vam kućica iz snova...

A možda i postane atrakcija i u vašem mjestu i vjetar u leđa turističkoj ponudi.

Naravno, javite mi kako radovi napreduju i šaljite slike obavezno..



Share this: